• ORGELVIDEOR

  • "Den gotiska klangen" är en dokumentärfilm om världens äldsta spelbara orgel, den gotiska orgeln i St. Andreaskirche i Ostönnen. Sedan dess restaurering år 2003, av Rowan West, betraktas denna orgel som en av de viktigaste historiska instrumenten i världen och är ett mycket populärt besöksmål bland orgelentusaster från hela världen.

     

    År 2015 tillbringade organisten och filmskaparen David Boos och hans fru Olga Minkina fyra dagar i Ostönnen för att spela in och filma instrumentet. Resultatet är en dokumentär som inte bara tar upp konsthistoriska aspekter utan också detaljer från orgelbyggnadsperspektiv, samt presenterar alla stämmor.

     

    Detta gör "Den gotiska klangen" till den mest detaljerade presentationen av detta mycket speciella instrument hittills.

     

  • All of Bach är ett projekt från the Netherlands Bach Society. Högkvalitativa inspelningar av Johann Sebastian Bachs verk fritt tillgängliga för alla. Här är alla deras orgelfilmer.

  • SVENSKA 1700-TALSORGLAR I ÖPPEN DATABAS

    Göteborgs internationella orgelakademi genomförde under 2019/2020/2021 ett projekt som syftat till att presentera ett urval av Sveriges bäst bevarade orglar från 1700-talet i en öppen databas. Varje instrument presenteras med detaljerad teknisk information och med nyinspelad video- och ljud-dokumentation, intervjuer med orgelexperter och musikexempel av och med organisten Sietze de Vries från Groningen i Nederländerna. Detta projekt genomfördes med medel från Riksantikvarieämbetet (RAÄ).

     
  • En orgelvideoserie i 12 delar med publiceringar där Du får följa orgelbyggaren och organisten Sander Boiij från Nederländerna och orgelutvecklaren Jon Liinason på deras långa resa genom det nederländska orgelkulturarvet - mycket nöje!

  • Kammarmusikserien #7 - Slagverk/Orgel/Trumpet

     

    Myron J Roberts

    Five (1975). Orgel och marimba

    Myron J. Roberts (1912-2004) var under största delen av sitt yrkesliv verksam som professor vid Nebraskauniversitetet i Lincoln, där han undervisade i orgel och musikteori. Som tonsättare arbetade han främst med just orgel- och körmusik, ofta i kyrklig kontext. Verkets titel anspelar på antalet satser i verket, som i svensk översättning har beteckningarna Brytning, Tvåtonig, Diagram, Avvikelse och Dialog.

     

    Henri Tomasi

    Variations Gregoriennes Sur un Salve Regina (1964). Trumpet och orgel

    ”Var hälsad, du himmelens drottning”, lyder de första orden i den liturgiska sången Salve Regina, som har sjungits inom den katolska kyrkan sedan 1000-talet. Henri Tomasis ”gregorianska variationer” över melodin börjar sökande och meditativt, och beträder sedan försiktigt olika marker vad gäller tonalitet och tempo. I slutet blommar verket ut i en himlastormande final.

      

    Staffan Storm

    Eidolon (2011). Orgel, vibrafon och gongar

    I Eidolon undersöker Staffan Storm de klangliga relationerna mellan den mäktiga orgeln och de metalliska, men ofta mjukt ljudande slagverken. Titeln är lånad från den antika grekiska litteraturen, där ”eidolon” betecknar en skuggliknande bild av en person eller idé. Storm använder begreppet för att beskriva de musikaliska skuggor och ekon som på ett suggestivt sätt går genom verket.

     

    Ulrika Emanuelsson

    Vox Cordis - Hjärtats röst

    Lundakompositören Ulrika Emanuelsson har främst komponerat musik för kör och röst, och tonsatt texter av bland annat Karl Vennberg, Dag Hammarskjöld och Jacques Werup. Hennes senaste verk, som uruppförs här, är dock skrivet för orgel, trumpet och slagverk.

     

     

    Konserten gjordes i samarbete med Lunds Domkyrka

     

     

  • Livesända konserter med orgel och dess relaterade klaverinstrument varje söndag kl 19.00

  •  

     

    Komplett spellista "19 orglar – 19 berättelser"


    Vox Humanas skrift om orglarna i Örnsköldsvik


    En orgel är inte bara psalmspel och musik vid vigslar, begravningar och gudstjänster. Orgeln är en mångfacetterad skapelse och det finns flera ingångar till hur man kan intressera sig för den. Varje orgel har sina berättelser: om dess tillkomst, teknik och stil - om de människor som verkat vid och kring den - om den musik som spelas och skapas på den. Därför startade vi hösten 2014 projektet “19 orglar – 19 berättelser”. Orgelklubben besökte kyrkor i hela Örnsköldsviks kommun och bjöd in till konserter där vi spelade på och berättade om orglarna. Gensvaret blev mycket positivt så vi fortsatte med att spela in orglarna på film för publicering på Youtube. (Scrolla nedåt så finner du dem). Men vi ville även göra en skrift där vi kunde sammanfatta det vi lärt oss om orglarna och ge mer fakta och kunskap än vad som skulle fungera på film. Det blev berättelser om orglarna ur olika infallsvinklar via olika medier.

    Det blev 19 orglar – 19 berättelser!